Tinkku

Perustiedot

Hoitopäiväkirja | kaappi hoito-ohjeet

Nimi: Fairy Tinkerbell
Lempinimi: Tinkku
Sukupuoli: tamma
Syntymäaika: 02.05.2007 Suomi (11v)
Väri: tummanruunikko
Rotu: shetlanninponi
Säkäkorkeus: 105cm
Koulutustaso: heB, re 50cm, vaativa ohjas-/valjakkoajo

Omistaja: Aarnivalkea
Kasvattaja: Team Fairy, Kuopio
Rek.nroVH17-017-0143

Isä: Peter Pan
Emä: Fyaratha

Luonne

 

Pienten lasten suosikki Tinkku on jokaisen lapsen unelmaponi. Tinkku rakastaa huomiota, rapsutuksia ja yhdessä tekemistä, eikä tältä tammalta lopu maltti lasten opetellessa hoitamista, ratsastamista ja kaikkea muuta, mikä poninhoitoon voi koskaan liittyäkään. Taluttaessa Tinkku saattaa lähteä etsimään lähintä ruohotupsua, joten ponin kanssa saa olla hereillä. Mitään pahaa tämä ei kuitenkaan tee, ja myös määrätietoinen pienikin lapsi pärjää taluttaessa kiltille ponille.

Hoitaessa Tinkku on mukava, ja seisoo karsinassakin vapaana hoidettavana. Helpoin tämä poni on kuitenkin hoitaa käytävällä, sillä karsinasta Tinkku kyllä livahtaa nopeasti lähimmälle heinäkasalle. Pidä siis ovi kiinni hoitaessasi, sido tamma kiinni tai hoida käytävällä! Ponien tapaan Tinkku on myös hieman ilkikurinen, ja kaataa kyllä kaikki ulottuvilla olevat astiat ja levittelee harjat mielellään ympäriinsä, mikäli niihin ylettyy puhumattakaan roikkuvista loimista tai pyyhkeistä, jotka löytävät tiensä lattialle nopeasti.

Poni onkin virkeä ja leikkisä, mutta silti ehdottoman kiltti. Kavioita puhdistaessa tämä saattaa kokeilla, voiko kavion laskea maahan, mutta määrätietoisella käsittelyllä antaa puhdistaa kaviot. Varustaessa tämä on hieman tammamainen: heittelee mielenosoituksellisesti päätään satulavyötä kiristäessä, mutta ei pure, ja ottaa kuitenkin kuolaimetkin nätisti suuhunsa. Tarkistathan satuloidessa ettei häntäremmin väliin jää jouhia hankaaman!

Ratsastaessa Tinkku on toisinaan hieman laiska, eikä halua tehdä töitä. Sen takia kannattaakin ottaa raippa mukaan, sillä usein pelkkä raipan mukanaolo riittää saamaan vauhtia ja aktiivisuutta tähän tammaan. Tinkku on kuitenkin erittäin mukava ratsastaa: se osaa perusasiat hyvin, ja tekee ne oikein, vaikka ratsastaja pyytäisikin hieman epämääräisesti niitä. Tinkku ei myöskään pukittele eikä riehu, vaikka saattaa esteillä toisinaan jumittaakin ja kieltää, mikäli ei ratsasta tarpeeksi määrätietoisesti eteen. Tinkun painoraja on 50kg.

Tinkku on myös koulutettu ajoponiksi, ja tämän kanssa onkin kiva aloittaa ajo-/ohjasajoharjoitukset. Poni on osaava ja reipas ajaa, ja toisinaan Tinkun näkee Emman kanssa parina, ja kaksi pientä ponia valjakkona on kieltämättä suloinen näky. Parivaljakossa Tinkku on vielä uusi tulokas, joten tämä vaatii silloin kokeneemman kuskin. Yksin ajettaessa poni on hyvin helppo ja miellyttävä ajaa.

 

 

 

 

 

Kuvat © Cherie (CC BY-NC 2.0)
– Virtuaalihevonen –