Emma

Perustiedot

Hoitopväkirja| hoito-ohjeet

Nimi: Emma
Sukupuoli: tamma
Syntymäaika: 31.5.2000 Suomi (16v)
Väri: tummanruunikko, sekakarvoja
Rotu: shetlanninponi
Säkäkorkeus: 103cm
Koulutustaso: heB, vaativa ohjasajo/valjakkoajo

Omistaja: Aarnivalkea, Tinanja
Kasvattaja: Helander, Suomi
Rek.nro: VH17-017-0108

Isä: Hugo
Emä: Duchesse

Luonne
Hoito & liiku- tus

Ponimaisuudestaan huolimatta Emma on kiltti ja kaikkien käsiteltävissä. Lapset voivat hoitaa ja käsitellä tammaa miten päin vain, ja Emmalla riittää malttia kaikkien kanssa touhuamiseen – lapsien huomiosta ja rapsutuksista poni nauttiikin erityisen paljon. Emmaa voivat myös lapset taluttaa ja hoitaa itsenäisesti, ja isommat lapset ja nuoret pärjäävät jo itsekin tämän kiltin tamman kanssa. Emma antaa helposti tarhasta kiinni, antaa puhdistaa kaviot ja harjata, vaikka saattaa hieman nostella takajalkoja kun vatsaa harjaa.

Varustaessa Emma ei ole pienimpien käsiteltävissä, sillä tämä heittelee jonkin verran päätään ja uhittelee hieman esimerkiksi silavyötä kiristäessä – tamma ei kuitenkaan pure ketään, vaan kääntää vihaisen huomionsa enemmän esimerkiksi ketjuihin käytävällä tai karsinan seinään. Emma on helpoin hoitaa käytävällä tai ulkona kiinni, karsinassa tämä haluaa keksiä kaikkea ylimääräistä, ja poni pitää muiden toimien tarkkailusta samalla, kun hänen korkeuttaan hoidetaan.

Eläinlääkärikäynnit, vuolu ja kuljetus sujuvat ongelmitta ja Emma matkustaa nätisti tammojen ja ruunien kanssa. Tällä on kuitenkin tapana avata kaikki narut, joilla poni on kiinni, joten sekä kuljetuksessa että hoitotoimenpiteissä on parempi laittaa Emma kunnolla kiinni, jos ei halua juosta ympäri pihaa ponin perässä. Emma ei karkaa pitkälle, vaan pysyy pihapiirissä ja antaa tallinomistajille kiinni, mutta vieraita poni karttaa vapaana ollessaan, mikäli ei ole tarhassaan.

Ajettaessa ja ratsastaessa Emma on reipas ja tätä saa enemmänkin pidätellä kuin pyytää eteenpäin. Iän myötä poni on kuitenkin saanut järkevyyttä, eikä meno ole enää kaahottamsita vaan hallittua ja siistiä. Pitkällisen ajokoulutuksensa takia myös ratsastaessa Emmalla joutuu käyttämään ääniapuja, jotta tämä toimii oikein. Ajaessa Emmaa voi ajaa lähes pelkällä äänellä ja vain kokoavammat ja vaativammat tehtävät vaativat tuntumaa.

Ohjasajaessa menevät kaikki väistöt miten päin vain ja missä askellajissa vain, mikäli ohjastaja osaa niitä vaatia. Ajaessa Emma osaa koota, lisätä ja on tarkka ja herkkä ajaa, mutta vaatii tällöin taitavan kuskin. Ponia voivat kuitenkin ohjasajaa ja ajaa myös lapset, ja Emma tekee silloin tehtävät vähän sinnepäin, mutta ei tee koskaan mitään typerää. Pitkille, teitä pitkin mentäville lenkeille Emma lähtee kaikkein helpoiten, ja tällöin ponilla voi ajaa lähes pitkin ohjin: poni on täysin maastovarma.

Ratsain Emmaa saa patistella eteenpäin ja ajaminen on selkeästi ponin mielestä mukavampaa. Alkeisratsastajat Emma hyväksyy mutisematta ja tekee yksinkertaisia tehtäviä mielelään, mutta yrittää parhaansa, ettei tarvitsisi oikeita töitä tehdä lainkaan: tämä haluaa päästä mahdollisimman helpolla. Vaativammissa tehtävissä saakin ensin olla testattavana: Emma pukittelee ja vänkää vastaan kaikessa jonkin aikaa ennen kuin alistuu tekemään käskyjen mukaan.

Virtuaalihevonen
Kuvat © Tinanja