Viuhti

 
Perustiedot

Hoitopäiväkirja | Hoito-ohjeet | Kaappi

Nimi: Myrsky-Tuuli
Lempinimi: Viuhti
Sukupuoli: ori
Syntymäaika: 01.04.2004 Suomi (13v)
Väri: tummanruunikko
Rotu: shetlanninponi
Säkäkorkeus: 102cm
Koulutustaso: heB-A, re 75cm, me 75cm
Palkinnot: SHLA-IV

Omistaja: Jannica
Kasvattaja: Sakari Salmi, Nivala
Rek.nro: VH12-017-0146

Isä: Hale Bopp
Emä: Mystique

Luonne

Viuhti on energinen ori, jolla riittää aina pilkettä silmäkulmassa. Orilla on mahtava ego, eikä se pelkää esiintyä sen enempää tammoille kuin ihmisillekään, jonka vuoksi Viuhdin kanssa on hoitaessa oltava hyvinkin tarkkana koko ajan. Ori on kyllä symppis, mutta hieman nopea liikkeissään ja jos huomaa tilaisuutensa tulleen voi hyvinkin nopeasti napata hihasta kiinni tai kääntää peppunsa kohti hoitajaa pahoissa aikeissa. Ori kunnioittaa ihmisiä, muttei tule toimeen ihan pienten lasten kanssa. Taluttaessa Viuhti on rauhallinen, mutta kesällä ruohotupsut voivat viedä voiton, ellei oria muista taluttaa ketjunarulla.

Hoitotoimenpiteissä eläinlääkärin kanssa sujuvat kaikki hoitamiset ongelmitta. Vuoleminen onnistuu myös, mutta kengittämistä vastaan Viuhdilla on kaikki pelissä. Se osaa salamannopeasti hypätä takajaloilleen ja huitoa sitten etusilla kohti kengittäjää, jolloin omistajan apu on enemmän kuin tarpeellinen. Kahdestaan ponin saa kyllä kengitettyä, mutta tämän ongelman vuoksi Viuhti rauhoitetaan aina kengitykseen.

Ajaessa ori on yleensä mallioppilas, mutta saattaa tiukan paikan tullen protestoida kovastikin jos ei halua mennä samaan suuntaan. Ohjasajaessa poni on helppo ja toimiva, sekä todella osaava. Ratsun hommia Viuhtia on tehnyt hienosti, onpa ori nähty jo kisa-areenoillakin! Viuhdilla kilpaillaan kuitenkin hyvin maltillisesti kisakuntoisenakin, pääosin esteillä ja koulussa, muita lajeja sitten ehtimisen mukaan. Viuhti on ratsain todella yhteistyöhaluinen ja sopii kentällä sekä maneesissa työskentelyyn kaikentasoisille rauhallisille ihmisille. Se on monipuolinen koulu- ja esteponi, mutta on selvästi jo näyttänyt kykynsä estepuolella, vaikkeivat sen liikkeet hullummat ole kouluunkaan. Maastossa poni on luotettava eikä hölmöile turhaan, mutta uusien ihmisten kanssa se on hyvin epävarma ja saattaa kääntyillä kotiin tai testata pukittamalla sekä hyppimällä pystyyn. Kuitenkin topakka ratsastaja saa ponin kulkemaan ongelmitta myöskin maastossa ja poni tykkää kesäisin niin uimisesta, maastoesteistä kuin yhteisistä patikkaretkistäkin.

Viuhti on kisapaikalla ihan samanlainen itse rauhallisuus kuin kotonakin. Se on helppo varustaa matkaan, lastatessa poni kävelee itse koppiin tai kuorma-autoon ja matkustaa nätisti yksin. Yksin poni kulkee matkan kuin matkan kiltisti, ei potki tai riehu muutenkaan kuljettaessa, myös kopista ori tulee nätisti, mutta kaipaa hieman apua, koska astuu helposti harhaan rampilta peruuttaessaan. On kovin innoissaan aina uuteen paikkaan mennessä, muttei lähde käsistä tai pidä orimaista metakkaa turhaan. Viuhti matkustaa ainoastaan tarhakaverin kanssa.

Se osaa keskittyä kisapaikalla sekä maneesissa, kentällä että maastossa verkatessa eikä ole turhan kiinnostunut toisista vaikka verkassa pilkettä aina saattaakin hieman silmäkulmasta löytyä etenkin maneesikisoissa, kun tilaa on vähemmän ja ratsukoita usein verkkaryhmässä paljon, etenkin tammoja.. Itse kilpailusuorituksen aikana Viuhti käyttäytyy hienosti, kouluradalla tosin ratsastajalla saa olla enemmän auktoriteettiä, jotta poni toimisi ilman raippaa esimerkiksi lisäyksissä, mutta on kuitenkin tasaisen varma suorittaja, mistä kertovat jo kisatuloksetkin. Tulevaisuudessa ponilta on varmasti lupa odottaa suurempienkin luokkien sijoja, mutta toistaiseksi keskitymme lähitallien pikkuluokkiin, kunnes perusasiat ovat hallussa myös kisapaikalla. Kotona poni on toki jo osoittanut kykynsä etenkin estepuolella, mutta kilpailuvarmuuden saamiseen voi kulua useampikin vuosi ja harjoituskisa. Pikkuluokkiin ori on kyllä joka tapauksessa ehdoton ruusukehai jo nyt topakalle junnulle! Viuhdin painoraja on 55kg.

 

 

 

 

 

Jälkeläiset

12.10.13 o. A.D. Little Venture (e. Little Sunshine)

Kilpailutulokset & vanha päiväkirja

kuvien © Jannica