Tallialueet

Kokonaiskuva tiluksista
Tallialue

Tallirakennus & maneesi

Yleiskuva Aarnivalkean tiluksista on kulunut, mutta siisti. Maalipinnat on uusittu joitain vuosia sitten, teille ja kulkuväylille on tuotu lisää hiekkaa, mutta aika ja käyttö näkyvät rakennuksista huolenpidosta huolimatta. Rakennusten väriksi on valittu punamultamaali, ja näiden puupinnat ovat nähneet jo aikaa, joskin ne on hoidettu hyvin. Katto on tummaa peltiä, ja myöhemmin katon reunoille on lisätty oviaukkojen kohdalle esteet, ettei lumi tipu katolta suoraan kulkijan niskaan. Tallirakennus ja tämän yhteydessä oleva ulkovarasto sekä maneesi muodostavat suurimman rakennuskompleksin koko tilan alueella.

Tallirakennus ja sen yhteydessä oleva varasto sekä maneesi noudattavat samaa linjaa muidenkin rakennusten kanssa – siistiä, mutta ajan patinoimaa yleiskuvaa. Tallin ovet ovat kevyet, liikkuvat helposti saranoillaan, vaikka ovat paksua puuta. Lukot on selkeästi lisätty oviin jälkeenpäin, ne eivät ole alunperin kuuluneet siihen. Lukot on lisätty jokaiseen uloskäyntiin, myös maneesiin ja ulkovarastoon.

© Vapaasti by AK

Maneesin pohja on kumirouhetta, ja on uusittu vain joitain vuosia sitten. Sen jälkeen se on hoidettu huolella, jotta pohja pysyy hyvänä. Maneesin koko on 20x45m. Maneesissa on tarvittava valaistus ja seinustalta on rajattu tila estekalustoa varten. Estekalustoon kuuluu perusesteiden lisäksi joitain erikoisesteitä ja koko estekalusto on uusittu, ja maalattu vain vuosi sitten. Yleiskuva maneesista on siisti, melko uuden näköinen, vaikka seinillä näkyykin jo likaa, pölyä ja kulumista runsaasta käytöstä.

Tallirakennuksen ja maneesin kyljessä on hiekkapohjainen, pieni sairastarha, ja maneesin päädyssä, sekä sairastarhan vieressä on kaksi hoitopuomia, joihin hevoset saa hoitotoimenpiteiden ajaksi kiinni sään salliessa ulkona hoitamisen. Talliin johtaa hiekoitettu, kovaksitallattu ja -lanattu tie, ja hiekkapohja jatkuu koko piha-alueen ajan asfaltoitua parkkipaikkaa lukuunottamatta.

Tallin yhteyteen on rakennettu myös lantala, jonka saa joko pihaton ja tallin välistä tyhjennettyä, tai takaa, jossa kulkee tie. Sinne pääsee helposti betonista valettua liuskaa pitkin myös tallista. Kuivikkeet on säilötty lantalan toiselle sivulle, ja lannat toiselle – seinä jakaa näitä osia toisistaan.

Talli sisältä

Tallin pohjapiirros

Talli on siisti ja hyvin hoidettu. Jokaisen karsinan ovi avautuu ongelmitta ja on helppo lukita. Karsinoiden ovet on ratkaistu liukuovin, jotta ovet eivät olisi käytävillä kulkevien tiellä. Karsinoiden ovissa on myös koukut riimulle, satulateline, jonka saa käännettyä käytävää kohden varustaessa, sekä kiinteä loimiteline.

© Vapaasti by AK

Tuntihevosten varusteille on oma, lämmitetty varustehuoneensa ja yksityisten varusteille oma. Yksityisten puolen pääkäytävää on myös pukuhuone, jonka yhteydess on WC. Pääkäytävän päädystä pääsee vintille, jossa heinät säilytetään. Sinne on suunniteltu remontoitavaksi pieni majoitustila leiriläisiä varten.

Tallista on kulku suoraan maneesiin, ja toiselta puolelta, yksityisten puolen päädystä lantalaan. Karsinat ovat tilavat ja käytävän valot valaisevat myös karsinat hyvin. Kuivikkeena käytämme purua.

Ponien pihatto

Aarnivalkean tilalla on myös pihattoalue, jossa asustaa lähinnä pikkuponeja. Se onkin suunniteltu kokonaan poneille kokoa myöten – isoa hevosta siellä ei voisi mataluutensa takia pitää. Kuten tallirakennuskin, on pihattorakennuskin punamultamaalilla maalattu ja siisti, mutta ajan jo patinoima. Pihattoon johtaa ovi tilan puolelta, ja sisällä on tilat hoitaa ja varustaa poneja, mutta myös ponien oma pihattoalue, josta nämä pääsevät ulos halutessaan. Ponien ruokailu on myös järjestetty: nämä saa joko erotettua eri alueille pihattoa syömään, tai sidottua seinissä oleviin renkaisiin kiinni ruokailun ajaksi: näin väkirehut eivät päädy vääriin suihin.

Pihattorakennuksen yhteydessä on neliönmallinen aitaus, johon on jätetty poneille vaihtelevia virikkeitä: puunoksia, leluja ja satunnaisia herkkuja ripoteltuna ympäriinsä näiden löydettäväksi. Osaksi hiekkapohjainen, osaksi luonnonpohjainen pihatto tarjoaa poneille mukavan asuinpaikan.

Pihatossa on oma pesutila, jossa on paikka kahdelle pestävälle hevoselle, ja lisäksi pihattoon kuuluu oma varustehuoneensa.

Kenttä

© Vapaasti by AK

Salaojitetun ja hyvin hoidetun kentän koko Aarnivalkeassa on 40x60m, jotta kenttä on tarpeeksi tilava ratsastuskoulun monipuoliseen käyttöön. Pohja on ratsastukseen sopivaa hiekkaa, sopivan joustava, muttei liian pehmeä. Koko kenttä on aidattu puuaidalla, joka on selkeyden vuoksi maalattu vuosittain uudella kerroksella valkoista maalia. Paksut tolpat pitävät aidan suorassa, eikä se pääse painumaan vinoon. Kentän portti on samaista lautaa kuin aidatkin, ja se on kaksiosainen, jotta se on kevyempi ja helpompi avata ja sulkea.

Kentällä on oma estekalustonsa kentän reunalla olevan pienen katoksen alla. Siellä on riittävästi estekalustoa myös kisojen pitämiseen erikoisesteitä unohtamatta.