Tunnit

Aarnivalkean pääasiallinen toiminta pohjautuu ratsastustunteihin ja niiden pitämiseen. Tallilla on myös joitain paikkoja yksityisille hevosille, ja hyvät tilat sekä maastot kaikennäköistä harrastamista varten. Tunneilla opetellaan monipuolisesti eri ratsastuksen lajeja, esteitä hypätään noin kerran kuukaudessa ja käymme myös maastossa sekä maastoesteillä kelien salliessa. Tunneille ovat tervetulleita aivan kaikki kävijät ja vierailijat. Meiltä voit lainata tunnille kypärän ja raipan harrastusta aloittaessa. Maastoon ja esteille suosittelemme turvaliiviä tuntilaisille, sellaisenkin saat tarvittaessa lainaksi.

Kaikki tunnit ovat ammattiopettajien vetämiä ja opetushevosemme turvallisia ja tehtäväänsä tarkoin valittuja. Tunnit pidetään lämpimänä vuodenaikana pääasiassa kentällä, sateen sattuessa ja pakkasilla ratsastamme maneesissa. Myös talviaikaan pyrimme mahdollisuuksien mukaan menemään maastoissa ja kentällä, joten varauduthan aina myös vaatetuksella kelin mukaan. Pakkasraja tunneille on -25 astetta, maastoiluun ja kentällä ratsastukseen -18. Pidempiä vaelluksia emme järjestä talvisin. Tuntien kesto on 60min ja jaamme ratsastajat tasoryhmiin ilmoittautuessasi.

Olethan rehellinen ratsastuskokemuksestasi, jotta osaamme jakaa sinulle sopivimman ratsun. Opettajalle voit myös rohkeasti kertoa, mikäli sinua pelottaa jokin ratsastuksessa, jotta osaamme ottaa tämän huomioon tunteja suunnitellessa. Tuntilistat löytyvät ilmoitustaululta vähintään tuntia ennen ensimmäisen ratsastustunnin alkua. Tarvittaessa henkilökunta opastaa varustuksessa ja hevosten hakemisessa tarhoista. Olethan paikalla hyvissä ajoin ennen tuntiasi, kukin laittaa hevosensa itse valmiiksi. Hevosilla on käytössä tutustumisen ja tuntilaisten helpottamiseksi värikoodit, joiden avulla tiedät miten sen kanssa kannattaa toimia:

 Hevonen on kiltti ja rauhallinen joka tilanteessa

 Hevonen on peruskiltti hoitaa / ratsastaa, mutta saattaa omata pilkettä silmäkulmassa tai esim. kiukutella satulavyötä kiristäessä, oranssilla merkityt hevoset kannattaa ainakin ekoilla kerroilla hoitaa kiinnisidottuna

 Hevonen on uusi, nuori tai muuten sellainen, että sitä käsitellessä ja ratsastaessa on syytä lukaista luonne kunnolla läpi. Nämä hevoset sopivat hoitohevosiksi ja ratsuiksi kokeneelle konkarille, joka on varmaliikkeinen ja osaa lukea hevosta. Yleisesti tätä merkkiä näkee meille kotiutuneilla tai nuorilla hevosilla alussa ja se voidaan iän myötä muuttaa tarvittaessa.

Tuntitasot

Alkeiskurssi on tarkoitettu harrastusta aloitteleville. Kurssi sisältää kymmenen kertaa, joista ensimmäisellä kerralla opetellaan teoriassa ratsastuksen perusteita ja hevosen kuntoonlaitto. Alkeiskurssilaiset aloittavat ratsastuksen aina taluttajan kanssa, mutta suosittelemme ennen kurssille tuloa muutamia talutustunteja. Alkeiskurssin alaikäraja on 6 vuotta ja aikuisille on tarjolla oma ryhmä kysynnän mukaan. Myös alkeiskurssilaiset käyvät maastossa taluttajien kanssa ja kurssilla jumpataan sekä tehdään paljon yhdessä hevosten kanssa. Opettelemme ravaamista sekä kevyen ja harjoitusravin eron.

Alkeis-jatkokurssilla syvennytään ratsastukseen, harjoitellaan puomeja ja matalien esteiden ylitystä ravissa kevyttä istuntaa etsien. Opitaan laukkaamaan ja tehdään tasapainoharjoituksia ilman satulaa. Ryhmä pääsee ensimmäiselle kunnon maastoretkelle kurssin lopussa, tarvittaessa otamme taluttajia mukaan. Ryhmässä on mahdollista suorittaa yhdessä perusmerkki.

Helppo C – tasolla jatketaan perusasioiden opiskelua, opitaan apujen vaikutus hevoseen ja muistellaan ratsastusradan teitä. Kiinnitämme entistä enemmän huomiota ratsastajan istuntaan, asentoon ja apujen käyttöön. Lisäksi otamme harjoituksiin mukaan kääntäviä apuja laukassa ja askeleenpidennyksen sekä keskikäynnin. Käymme maastossa ja ryhmän koostumuksesta riippuen laukkaamme jo pieniä pätkiä. Kurssin lopuksi on mahdollisuus suorittaa C-merkki, johon kuuluu myös pieni yksinkertainen estekoe (40-50cm).

Helppo B – taso valmistaa ratsastajaa kilpailumaailmaan ja opettelemme tekemään tasaisia siirtymisiä, Harjoittelemme myös keskiravia, askellajien säännöllisenä pitämistä sekä sitä miten hevosen saa eteenpyrkiväksi ja työskentelemään takaosallaan. Perehdymme hevosen lihashuoltoon ja oikeaoppimiseen ratsastukseen käytännön harjoitusten kautta. Hiomme yhteistyötä ratsujen kanssa ja parannamme kuolaintuntuman pehmeyttä. Esteillä tutustumme in-and-out esteisiin sekä laukanvaihtoon tehtävissä. Hyppäämme oksereita ja halukkuuden mukaan voimme käydä myös maastoesteitä kokeilemassa. Estekorkeus helppo B ryhmässä on maksimissaan pikkuponeilla 60cm, isoilla poneilla 65cm ja hevosilla ryhmäläisistä riippuen 75-80cm. Estetunnit voi halutessaan vaihtaa kouluun tai maastoiluun. Kurssin lopuksi voidaan suorittaa yhdessä B-merkki. Harjoittelemme myös väistöjä.

Helppo A – tason ryhmäläiset ovat jo kokeneita ratsastajia, jotka ratsastavat pääasiassa yhtenä ryhmänä iästä riippumatta. Hiomme keskilaukkaa sekä laukanvaihtoja käynnin kautta ja siirtymisiä erilaisten tehtävien kautta. Tutustumme vaikeampiin kouluradan kuvioihin ja voimme suorittaa A-merkin, kokeilemme myös vastalaukkaa. Ryhmän ratsastajat saavat halutessaan kokeilla tunneilla nuorempia hevosia ja saada arvokasta kokemusta luottamuksen luomisessa kokemattoman hevosen kanssa turvallisissa olosuhteissa. Opettelemme hevosen kokoamista sekä kokoavia liikkeitä, kuten avo- ja sulkutaivutuksia. Kertaamme myös pohkeenväistöä ja opettelemme sitä laukassa. Estepuolella ryhmä pääsee hyppäämään halutessaan maastoesteitä sekä rataesteillä treenamme erikoisesteitä maneesissa. Harjoittelemme uusintaratoja ja vaikeampia ratatehtäviä. Estekorkeus helppo A-tason ryhmässä on pikkuponeilla ratsastavilla 50-70cm, isoilla poneilla 60-75cm ja hevosratsukoilla 80-90cm, halutessa voimme myös hypätä muutamia isompia esteitä viimeisillä kerroilla. Estetunnit saa halutessa vaihtaa koulutunneiksi tai maastoiluun.

Äijäryhmä on tarkoitettu miehisille miehille, joita kiinnostaa ratsastuksen alkeet tai muuten hevosten kanssa puuhailu. Ryhmän aktiivijäsenenä toimii tallityöntekijä Jesse, jota voi vetäistä hihasta, jos haluat kuulla enemmän. Ryhmän ohjelma suunnitellaan toiveiden mukaan ensimmäisellä kerralla. Tarvittaessa ryhmä voidaan jakaa kahdelle kerralle viikossa, mikäli mukaan tulee kokeneempia ratsastajia. Hieno mahdollisuus harrastaa isälle ja pojalle!

Tätiryhmä on suunnattu nimestään huolimatta hameväelle ikään katsomatta. Etenemme yhdessä asioita opiskellen sen mukaan mikä ryhmäläisiä kiinnostaa. Toivomme ryhmään osallistuvalta vähintään perustaitoja ratsastuksesta. Tätiryhmässä ei tarvitse pelätä neuvojen yhä uudelleen kysymistä, meillä edetään hitaimman mukaan ja saat olla oma itsesi. Treenaamme yhdessä sovittavia asioita ja halutessa ryhmäläinen saa nimikkoratsun tunneille.

Esteryhmä treenaa erityisesti kisaajia silmällä pitäen, mutta mukaan ovat tervetulleita myös enemmän esteille halajavat. Ryhmän tehtävät ja estekorkeudet riippuvat ratsastajista, pääasiassa junnuryhmässä ratsastetaan poneilla ja sennuryhmässä hevosilla. Esteryhmä treenaa 1.5h kerrallaan ja osallistujat saavat osallistua tallin omiin kisoihin nimikkohevosellaan ensisijaisesti.

Kouluryhmässä hiotaan ratsastuksen saloja ja treenataan yhdessä kouluratsastusohjelmia muistiin. Ohjelma kootaan toiveiden mukaan ja myös kouluryhmä jaetaan junnu- ja sennuratsastajiin. Tunnin pituus on 1.5h ja myös tämän ryhmän osallistujilla on etuoikeus osallistua tallikisoihin nimikkohevosellaan.

Talutustunnit tarjoavat kivan mahdollisuuden kokeilla lajia iästä riippumatta. Aarniksessa on mahdollisuus osallistua myös liikuntarajoitteisten talutukseen, ilmoitathan kuitenkin tulostasi etukäteen. Talutustunneille osallistuvat hevoset ja ponit ovat erityisen huolella tehtäväänsä valittuja pitkähermoisia ja kilttejä hoitaa. Talutustunnin jälkeen on mahdollisuus hoitaa omaa hevosta. Talutustunti kokoontuu maneesiin, missä jaetaan ratsut. Tarvittaessa henkilökunta opastaa tallissa sopivan kypärän löytymisessä. Pukeuduthan talutustunnille verkkareihin tai muihin joustaviin housuihin ja saappaisiin. Huivit, korut ja muut irtonaiset osat on syytä jättää kotiin turvallisuuden vuoksi. Ethän käytä ratsastaessa roikkuvia korvakoruja ja sido pitkät hiukset kiinni. Talutustunnit voi varata tunti kerrallaan tai kymmenen kerran kortilla. Talutustunnin kesto on 60min ja osalla tunneista käymme maastossa taluttajan kanssa. Tästä tiedoitetaan kuitenkin etukäteen. Aikuisten on oltava paikalla lapsen talutustunnin ajan. Alaikäraja talutustunneille on kolme vuotta, myös aikuiset voivat osallistua.

Tuntikartta helmikuu

 

 

 

 

 

Kuluvan kuukauden tuntilistat löydät täältä.